Nieuws

Wist je dat: we op 20 Januari 2024 ons eerste 3-tal optredens al weer hebben gehad in de Aarhof? Best even schakelen van kerst repertoir naar iets geheel anders ! Maar met 2 repetities waren we er klaar voor om een 12- tal prachtige nummers uit ons bestaande repertoir op te voeren! En dat zonder onze vaste dirigent, die nog lekker op vakantie was. We hadden een kei van een inval dirigent uit onze eigen gelederen!

Wist je dat: Kerst alweer voorbij is en we nog nooit zo vaak en divers Carols hebben mogen zingen als dit jaar; Optredens bij 3 verzorgingstehuizen, de Alphense Hospice, de Zonnebloem, de Oudhoornse kerk, meer dan 20 prive adressen aan huis; Wat was dat een feest!

Wist je dat: we op 10 oktober weer gestart zijn met ons Kerstproject koor en in de week voor Kerst afsluitend ’s avonds Carols gaan zingen door heel Alphen ? Iedereen kan voor een bescheiden bedragje een aantal kerstnummers bij ons afnemen die we dan tussen 11 en 23 December voor die persoon, of als kadootje voor een ander, aan huis of op de zaak komen uitvoeren .

Wist je dat: we op 4 november op Lichtjesavond al lopende over de begraafplaats hebben mogen zingen!! Wat een mooi en fijn initiatief is dit toch en wat zijn we trots dat we daar weer deel van uit hebben mogen maken!

Wist je dat: we op 8 oktober 2023 een heel gezellig optreden in het Archeon hebben gehad tijdens de jaarlijkse Archeon korendag in Aphen aan den Rijn!!

Wist je dat: we op dinsdag 29 augustus 2023 mee hebben gedaan met de Open Alphens Repetitieweek en iedereen ’s avonds tussen 20.00 uur en 22.00 uur welkom was om bij ons te komen luisteren? zie link voor meer informatie : https://spabonneeservice.nl/open-repetitieweek/

Wist je dat: we op 26 augustus 2023 met een standje op het Rijnplein hebben gestaan om samen het nieuwe culturele seizoen in te luiden tijdens het Openingsfestival Cultureel Seizoen!!

Wist je dat: we op zaterdag 3 juni een verschrikkelijk gezellige workshop dag hebben gehad met onze eigen leden die werd afgesloten met een heerlijke indische maaltijd, bereid door Celina Patty en haar familie !! (Onze leden hebben zoveel verborgen talenten!!)

Wist je dat: we op 13 mei 2023 tijdens het Alphense korenfestival 2 prachtige optredens hebben gegeven in de Advenskerk en de Bonifacius kerk

Wist je dat: we op 18 maart 2023 een prachtige, supergoed georganiseerde Vrije school korendag hebben gehad op Vrijeschool de Ridderslag in Gouda!!

Wist je dat: We nu al weer volop aan het oefenen zijn voor ons komende optreden op de Vrije school Korendag in Gouda op zaterdag 18 Maart 2023!

Wist je dat wij op 18 December 2022 om 11.00 uur en 13.00 uur in de aula van basis school Ridderspoor, Essenburg 24-26 2 prachtige Kerstconcerten hebben gegeven samen met het Vrijeschool Ridderspoor Kinderkoor. Daarnaast hebben we in de week voor Kerst in 3 avonden zo’n 20 mini-kerstconcertjes bij mensen aan de deur uitgevoerd. Wat was dat leuk om te doen!!

Wist je dat 27 augustus het nieuwe culturele seizoen officieel is gestart en dat dit in Alphen groots is gevierd! En wij waren van de partij!

Wist je dat we 3 juli op hebben getreden bij Gluren bij de Buren in Boskoop?

Wist je dat het Sint Jans feest heel gezellig was (en warm) en dat we heerlijk gezongen hebben.

Wist je dat we een fantastisch korenweekend hebben gehad samen? En dat we 2 huisjes hebben gehuurd waar we het hele weekend zijn geweest!

Wist je dat we in het weekend van 21 mei 2022 eindelijk echt!! naar Emmen gaan om deel te nemen aan de 28e Vrije school Korendag!!

Wist je dat we 7 mei 2022 optreden op de Alphense Koren dag! In de Oudshoornse kerk en de Remonstrantse kerk(vh Synagoge)

Wist je dat we 15 maart 2022 weer in Vrije school Ridderspoor repeteren!

Wist je dat we er weer 5 nieuwe leden bij hebben: 3 alten, een sopraan en een tenor, hoera!

Wist je dat we inmiddels elke week kunnen repeteren en hier een heel mooie ruimte voor huren in wijkcentrum de Zeehelden, waar je na afloop van het zingen een drankje kunt nuttigen?

Wist je dat we na de zomervakantie zijn begonnen met een super leuke workshop van Christina Voltl en daarna in de prachtige tuin van een van onze leden een gezellige bbq hadden…

Wist je dat we voor de zomervakantie (2021) voorzichtig weer mochten repeteren, dit deden we buiten op het schoolplein

Wist je dat zelfs gezamelijk repeteren niet mogelijk is geworden door verzwaring van de COVID-19 regels, we er alles aan doen om te repeteren thuis en verbinding te houden tot we weer gezamelijk mogen repeteren.

Wist je al dat het gelukt is om een nieuwe repetitie ruimte te vinden om komende maanden toch te kunnen zingen: wijkcentrum Ridderveld

Wist je al dat onze dirigent Mariano (tevens pianist) een prachtig project is aangegaan met onze vorige dirigent Christina (tevens zangeres) en dat ze in oktober optredens gaan geven die Covid proof zijn…google maar eens op TresoNanz.. en dat het een heel leuk optreden is geweest!!

Wist je al dat we van af de zomer buiten repeteren…maar voor oktober op zoek zijn naar een grotere repetitie ruimte om Covid proof te kunnen zingen.

Wist je al dat...ons bestuur 2 leden rijker is…Karin en Willemijn!

Wist je al dat...bij de evaluatie van van onze dirigent door de leden iedereen unaniem heel enthousiast is over hem. “Vakkundig” , “humor”, “absoluut gehoor” , “grote betrokkenheid”, “altijd aanwezig” is een greep uit de feedback van onze leden.

Wist je al dat…we op 16 juni een ledenvergadering hebben gehad via ZOOM en dat het merendeel van de leden stemde voor om weer een kerstproject te organiseren dit jaar.

Wist je al dat….. het bestuur op 4 juni 2020 met afgevaardigden van nog 12 andere koor besturen een overleg hebben gehad met de Cultuurmakelaar van de gemeente Alphen aan den Rijn en dat wordt gekeken naar mogelijkheden om weer COVID19-veilig te gaan beginnen met Koor repetities.

Wist je al dat…... we 23 juni weer met in acht neming van de COVID19 maatregelen gaan beginnen met repetities?

Wist je dat…… het optreden van Vocaal Ensemble Korenbloem bij de Winwide korendag 2020 op 23 februari in Den Haag een succes was en dat we er weer een succes van hebben gemaakt.

Wist je al dat….. het kerstconcert op 19 december 2019 van Korenbloem met de kerstpoject leden en Korenbloem Junior in de Lichtkring goed te horen was?

Wist je al dat… we op 24 november 2019 een leuk optreden hebben gedaan in het verzorgingstehuis Rietveld en dat veel mensen blij mee hebben gezongen met bekende nummers.

Wist je dat we op 2 november 2019 ook weer hebben gezongen bij Lichtjes in het donker.

Wist je dat we op 13 oktober 2019 met Korenbloem weer deel hebben genomen aan de Archeon Korendag en dat het heel leuk was om te zingen en ook naar andere koren te luisteren tussen de optredens door.

Wist je dat de Zomer Barbeque op 15 juli 2019 bij een zeer gewaardeerd koorlid ook met mooie liederen is begeleid en een waar feestmaal is geworden.

Wist je dat we als korenbloem op 22 juni 2019 bij de WinWide korendag in den haag een mooi optreden hebben gegeven en met zijn allen zeer hebben genoten.

Impressie van de 27e Vrije school Korendag in Tiel op 25 mei 2019 

Met 12 leden van het koor doen zijn we afgereisd naar Tiel voor de 27ste Vrije School Korendag. De organisatie ligt in handen van Alalies. We zijn warm onthaald en gezellig ontvangen met koffie, thee en verschillende lekkernijen waar ook rekening is gehouden met dieetwensen en overal staan prachtige veldboeketten, petje af! 

De andere koren die deelnemen zijn Kwartslag uit Gouda, Geert Groote Ouder-en Vriendenkoor uit Amsterdam, Mamoré Encanto Parcival Ouderkoren uit Alkmaar en Hoorn, Ouderkoor Vrije school de Stroeten uit Emmen, Gioia uit Zutphen, Tarantella uit Ede.

De liederen die wij presenteren zijn: Aan de Amsterdamse grachten, Jean Harlow, Nkosi-Sikelele, Dakota hymm, Donna Donna, Dit alles voor het eerst met onze fantastische nieuwe dirigent; Mariano Boglioli.

Met alle koren tezamen studeren wij een flashmob in o.l.v. Annar Nooteboom, die wij in de middag gaan uitvoeren in de plaatselijke AH. De nummers die we daar zingen zijn May it be, Horo en het vrolijke Un pocito cantas.  Nog best even een uitdaging om alle koren in hetzelfde tempo te laten zingen, maar wát een leuke ervaring, en wát een verbondenheid is er te voelen! We zijn zelfs te zien in het nieuws van omroep Gelderland!

“Het was een geweldige dag, waar de warme sfeer en verbondenheid die past bij onze koren goed voelbaar was”  Zijn wij wellicht volgend jaar aan de beurt om de organisatie op ons te nemen?

Impressie het Kerstconcert op 15 december 2018

Wat een fijn concert is dit weer geweest!  Het laatste optreden met onze dirigent Christina Völtl.

Het is een feestje om op deze mooie locatie samen met de kinderen van projectkoor Korenbloem Junior te mogen zingen. Het gastoptreden van de Broncantorij brengt afwisseling en het was fijn om hen te mogen ontvangen. Het is de speciale, warme sfeer, écht het kerst vieren met familie en vrienden gevoel dat ons koor zo anders maakt dan alle anderen. De kinderen zingen zó prachtig onder de bezielende leiding van Fogitte Witvliet, ze raken een ieder in het hart.   

De kerstvertelling met alle kinderen op kussens dicht om onze verteller dhr. Witvliet heen en de mooie afbeeldingen erbij op de achtergrond maken het nóg specialer. Wat is het toch fijn om in dit koor mee te mogen zingen!

Impressie 26e Vrije school Korendag, Alphen aan den Rijn, 9 juni 2018 

De organisatie van de 26e vrijeschool korendag ligt dit jaar in de handen van ons koor op de vrije school Ridderspoor in Alphen aan den Rijn. De gastkoren worden buiten op het plein gezellig ontvangen met koffie, thee en verschillende lekkernijen en de lunch is geregeld door catering van ….

Deelnemers zijn dit jaar; het Geert Groote Ouder-en Vriendenkoor uit Amsterdam, Colori Cantate uit Driebergen, Kwartslag uit Gouda, Cantiamo Dordrecht, Alalies uit Tiel en Widar uit Delft.

Met als thema “de Seizoenen” in al haar variaties. De koren doen tijdens de lunch een gezamelijk Intermezzo van Afrikaanse liederen o.l.v. Vincent de Vries

Als gezamelijke afsluiting van de dag wordt o.l.v. Annar Nooteboom  samen “may the roads” gezongen. We kunnen terugkijken op een mooie dag en volgend jaar neemt het koor Alalies uit Tiel de organisatie op zich.

Impressie 25e Vrije school Korendag, Hoorn, 10 juni 2017 

Wat was het fijn om met elkaar te zingen en samen te zijn. Een hele dag onder ons met andere koren van de vrije scholen. Hoorn, Alkmaar, Amsterdam, Alkmaar, Gouda, Alphen aan den Rijn, Driebergen, Dordrecht en Delft.  Ieder koor had zo zijn program van 20 minuten en daarmee vertolkten zij hun eigen kleur, ….klankkleur.  Dat was dan ook het thema van de dag. Kleuren.

Het was een dagvullend programma. Blokken van drie koren opeengevolgd door ter plekke ingestudeerd samenzang. Met al die geoefende zangers heb je soms maar een kwartier nodig om te komen tot twee-, of driestemmig. Veel steun aan elkaar, lol en een heerlijk gevoel van samen zingen. “Round and round we dance” , zo allesomvattend en vol.  Later zou het “Round and round…” nog terugkomen. De organisatie in Hoorn hadden het puik voor elkaar. Prachtige bloemcorsages bij ontvangst, een zalig taarten en koeken buffet, een rijke en smaakvolle lunch, gezongen aankondigingen en een heerlijk toetje in  de vorm van muzikanten en een dans.

Ons optreden was geweldig om te doen en werd buitengewoon enthousiast ontvangen. Het applaus was intens en deed ons gloeien van plezier. Het leek wel of we op verschillende knoppen hadden gedrukt met de wijnen, daughter mine, nkosi, en de amsterdamse grachten. Soms zong het publiek mee en soms moest er een traan gelaten worden. En naderhand kregen we veel complimenten over onze sprankelend optreden en onze energieke dirigente Christina. En zo was het voor ons ook heerlijk om naar de anderen te kijken en luisteren.

De dag werd afgesloten met dans met dansdocente Sara. Zij oefende twee dansen in.  Eerst een dans op het nummer “bonsoir maitre de maison” dat muzikaal werd ondersteund door Pieter, Dirk, Riet en Nienke en later een dans op het “Round en round”. Het draaien en het doorstappen in de ketting en de daarbij toegevoegde zang  zorgde voor botsingen, verwarring en plezier. Zo voldaan! Zo volslagen rond. Hoorn Bedankt! Enne, de octaeder is door ons overgenomen. Tot volgend jaar.

Impressie , Alphen aan den Rijn, Korendag Archeon, 20 mei 2017 

Korendag Alphen aan den Rijn werd door vele koren bezocht.  Grote koren, kleine koren en ook van wat verder weg. Wij hadden ons optreden in het Castellum en in het Remonstrantse kerkje. Twee optredens met zo zijn eigen sfeer. Fungeerde het eerst optreden ook als een inkomertje, het tweede optreden stond als een huisje. Mooi samen, alszijnde een mond. dat was een reactie die we naderhand kregen en zo samen met de intimiteit van het kerkje merkten we dat we het publiek aangeraakt was. Heel bijzonder, klein en fijn.

Medley van ons optreden op Korendag Archeon 9 oktober 2016

Impressie Kerstconcert 18 december 2016

Weken naar uitgekeken en eindelijk was het 18 december zover dat het kerstconcert kon beginnen. De versiering was feestelijk en de liederen waren vers ingestudeerd. Koorleden in chic blauw en zwart kerstkleed. Bij aankomst mochten de kinderen een kaarsje meenemen naar binnen waar de lounge kussens al voor ze klaar lagen.

Het koor begon achter in de zaal met “Bless een Lord”; een sfeervol lied waarin het publiek zich kon laten wegvoeren. Daarna werd de opstelling gemaakt op het podium voor in de zaal. Bekende en minder bekende kerstliederen kwamen ten tonele. Afgewisseld door het in het Duits gezongen Herberschsuche waarin Maria en Jozef tot drie maal toe weggestuurd werden bij het zoeken naar een herberg.

Voor de kinderen was er een vrolijke kerstvertelling waarbij het herdertje steeds een toon van de fluit verloor. Prachtig geïllustreerd door de sfeervolle schilderingen die ademloze blikken opleverden. Het werd even stil.

De mannen hadden twee maal een Russisch lied. Hun sonore en samensmeltende stemmen vervulden de zaal op eigen wijze. Buitengewoon.

De reacties van het veelal bekende publiek waren lovend. De koorklank en het samenzijn. Het was een heerlijk kerstconcert voor elkaar en met elkaar. We willen daarom graag bedanken Lucia voor haar fluitspel, Pieter voor de kerstvertelling, Catharina voor haar illustraties en Christina Völtl voor haar enthousiasme en dirigeren de afgelopen weken.

Interview Studio Alphen 15 november 2016

15 november heeft Studio Alphen Vocaal Ensemble Korenbloem geïnterviewd met als woordvoerder Fogitte Essens. Wil je dit fragment beluisteren volg dan onderstaande link. Het gaat om de uitzending van 15 november 2016 van 19.00 uur tot 20.00 uur. Het interview duurt ongeveer van 19.10 uur tot tegen 20.00 uur met muziek en cabaret tussendoor.

http://studioalphen.nl/programma/backstage

Impressie “lichtjes in het donker 2016”

Wat een bijzondere en mooie gebeurtenis. Met diep respect voor de organisatie die, naar achteraf bleek, 1750 mensen welkom heeft geheten op de begraafplaats om hun verloren geliefden te herdenken. Tussen kaarslicht, en vuurkorven mochten wij “al zwervend” over de begraafplaats mensen een hart onder de riem steken met sfeervolle liederen. Ondanks de striemende regen en het water dat uit onze muziekmappen liep hadden we dit voor geen goud willen missen. We zijn er trots op dat we hier een bijdrage aan hebben mogen leveren.

Impressie Korendag Archeon 2016

9 oktober deden we voor de tweede keer mee met deze bijzondere Korendag op een nog bijzonderder locatie. Ook deze keer gaven we onze twee optredens in de grote Atrium Herberg waar mensen onder het genot van een hapje en drankje naar ons en vele andere koren konden luisteren. Zo zongen we voor publiek dat ons bewust bezocht en publiek dat heel toevallig in de herberg aanwezig was. Het was een fantastische middag, zoals eigenlijk alles wat we met ons koor ondernemen omdat we zulke gezellige en leuke koorleden hebben;-). Verdere uitleg is overbodig, de bovenstaande Muziek Medley spreekt voor zich!

Impressie Alphen@Uit 2016 Rijnplein

24 september deden we voor de vierde keer mee met dit evenement waar Alphen en omgeving het nieuwe culturele jaar inluidt. Een mooi ingerichte informatiestand met enthousiaste leden en een bruisend optreden op het grote buitenpodium op het Rijnplein maakten de middag tot een succesvol en heel gezellige gebeurtenis. Ons optreden ging erg goed, Hanne Bruijnes, een getalenteerde jonge pianiste begeleidde ons met de prachtige liederen “Come with me my love” en de emotionele klassieker van Billy Joel “Lullaby”. Het was fantastisch om te zien dat het publiek op het plein bleef staan om te luisteren en er een hartelijk applaus weerklonk na afloop. Ook de reacties van  mensen die ons aanspraken en ons helemaal niet kennen was lovend. De zon scheen, kortom, een gouden dagje.

Impressie Groene Hart Matinee 2016 in Langeraar

18 september waren we te gast op het Groene Hart Matinee in de grote kerk in Langeraar. Een prachtige kerk en een zeer goed georganiseerd evenement. Voor ons als koor was het de allereerste keer dat we in een kerk zongen. Een bijzondere ervaring dus.

Impressie workshop Lichtenberger methode september 2016

Op zaterdagochtend 9 september hadden we een workshop van onze eigen dirigent Christina Völtl. Zij werkt vol overgave met de Lichtenberger methode. Tijdens onze repetities kunnen we daar vaak maar een tipje van de sluier van op lichten… Om eens goed de tijd te hebben hier dieper op in te gaan en met een reeks concerten voor de boeg leek het ons leuk en zinvol hier met elkaar op een ander tijdstip dan de repetitie mee bezig te zijn. En het was inderdaad leerzaam en bijzonder. De sfeer tijdens de workshop was zoals we van elkaar gewend zijn. Hard werken gecombineerd met een flinke portie humor.

Impressie workshop met stembevrijders mei 2016

We hadden vandaag een heerlijk samenzijn met de stembevrijders Conny en Joyce. Enerzijds veel gezelligheid met elkaar, anderzijds oefeningen met klank en afstemming. Verschillende klanken maakten we en we lieten ze steeds even doortrillen in elk lichaamsdeel. Hé waar voel je wat? De holtes in je hoofd of de ruimte rondom je keel? Sommigen voelden het zelfs in hun voeten.

Het mooiste was dat iedereen zich vrij voelde om zich via geluid te uiten. Nazingen van het deuntje, improvisaties van elkaar en een presentatie van je eigen naam. Best spannend hoor maar de bedding van Conny en Joyce maakte dat het veilig was en vertrouwd. De ramen van de school stonden open op deze zonnige dag en schoolouders die bezig waren de schooltuin te bewerken zullen tenminste vrolijk opgekeken hebben van de harmonie. Want dat is waar het dan uiteindelijk naar toe gaat. Afstemmen op je zelf en later afstemmen op de ander.

In het laatste deel van de workshops werd dat ook heel zichtbaar. Met het maken van circlesongs stond de helft van de groep op een kluitje. Als een zwerm vogels op elkaar afgestemd in beweging en met een zelf gezongen muziekje. Eén vogeltje begon dan wat anders te doen, de anderen sloten één voor één aan totdat de nieuwe song en de nieuwe beweging helemaal overgenomen was. Onder hilarisch gelach van de andere helft van de groep. Daarna natuurlijk was het wisselen van de wacht en werden de rollen omgedraaid. Een organisme! Dat is wat Hedwig uitriep en wij zagen met elkaar hoe de groep vervloeid was.

Na deze inspirerende workshop deden we ons tegoed aan de zoete en frisse salades, tapas, fruit brood en kaas . Een potpourie van smaken. Buikjes vol, hartjes vol. Voldaan weer naar huis.